ßßß
Carpaccio kojarzy nam się bardziej z pysznym, doskonałej jakości mięskiem. Okazuje się, że może je stworzyć także z buraków . Pierwszy raz zobaczyłem przepis u kuzynki na blogu i jakoś od tamtej pory bardzo często przewijał mi się ten przepis na różnych blogach. Stwierdziłem, że czas spróbować samemu. Jakoś zachwytów u mnie nie było, ale zawsze to coś nowego.
Składniki :- 2 średnie buraki- roszponka- ser feta- 6 łyżek oliwy- sok z 0,5 cytryny- 1 łyżeczka cukru- sól, pieprz- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie :1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, przez około 40 minut, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.2. W międzyczasie robimy dressing: wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 15 minut.3. Na talerzu układamy plastry buraka, w środkowej części talerza roszponkę, posypujemy rozdrobnionym serem feta i polewamy dressingiem.S M A C Z N E G O ! ! !