Wykonanie
Pyszny słodko - słony. Idealny... W takiej wersji pojawił się u nas pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni... Przepis znaleziony tutaj (klik). Polecam i to baaaaardzo.Składniki:4 małe filety
łososia ze skórą (ok 450g)1/2 szkl.
cukru2,5 płaskiej łyżki
solipieprz świeżo zmielony
oliwaPiekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Sól wymieszać dokładnie z
cukrem i
pieprzem, a w mieszance obtoczyć
łososia z każdej strony i z
boków.
Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni teflonowej (!).
Łososia ułożyć skórą do
spodu i smażyć 5 minut, następnie delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 3 minuty. Następnie każdy z
boków smażyć 2-3 minuty. Może się wydawać że
cukier się przypala ale tak ma być ;) Do żaroodpornego naczynia lub rondla szybko przełożyć
łososia (skórą do
spodu) i przelać zawartość patelni.
Łososia posypać jeszcze mieszanką
cukru i
soli. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 7-10 minut. Po wyjęciu leciutko przestudzić. Każdy filecik przełożyć na bok i podważając delikatnie nożem lub widelcem zdjąć skórkę. Powinna idealnie odejść.
Łososia delikatnie przełożyć na
sałatę i podawać. Smacznego :)