ßßß Cookit - przepis na Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu

Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu

nazwa

Wykonanie

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli i pieprzu - łatwe prawda?
'łosoś na słodko, w cydrze z miodem'
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg filetu z łososia
- 0 , 33 l cydru *
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy.
Łososia obskrobać z łusek, opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut.
Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem.
Smacznego!
* użyłam Cydru Lubelskiego
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/10/rybka-lubi-pywac-osos-na-sodko-w.html