Wykonanie
Cześć =)
Mięso z udźca jagnięcego doskonale nadaje się na
steki -grillowane, smażone lub pieczone w gorącym piekarniku =)Jest to
mięso miękkie, czyli coś na szybki posiłek.
Mięso z udźca jest mniej poprzerastane i tłuste od jagnięcego karczku,stąd
steki wychodzą bardziej miękkie i, ze względu na prawie zupełny brakspecyficznego w smaku i zapachu baraniego tłuszczu, smaczniejsze.Naokoło plastra
mięsa jest otoczka z tłuszczu, którą najlepiej odciąć.Tradycyjnie
jagnięcinę przyprawia się
czosnkiem,
rozmarynem, czasem
miętą.W tym przepisie natomiast została użyta jedna z ulubionych przypraw Kasztanowej Kuchni:Marynata Staropolska Kamisa. Z efektu można być tylko zadowolonym =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):-
stek z udźca jagnięcego o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 500-600g-
sól,
pieprz oraz Marynata Staropolska Kamisa-
oliwa z oliwekSposób wykonania:1)
Mięso przyprawiamy, nacieramy
oliwą i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 1-2 godziny.2) Rozgrzewamy patelnie grillową do średnio-wysokiej temperatury i grillujemy
steki po 10 minut z każdej strony.
Mięso po rozkrojeniu powinno być różowe, ale już nie krwiste.
Smacznego =)Agnieszka