ßßß Cookit - przepis na Stek jagnięcy (2) z udźca po staropolsku

Stek jagnięcy (2) z udźca po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Mięso z udźca jagnięcego doskonale nadaje się na steki -
grillowane, smażone lub pieczone w gorącym piekarniku =)
Jest to mięso miękkie, czyli coś na szybki posiłek.
Mięso z udźca jest mniej poprzerastane i tłuste od jagnięcego karczku,
stąd steki wychodzą bardziej miękkie i, ze względu na prawie zupełny brak
specyficznego w smaku i zapachu baraniego tłuszczu, smaczniejsze.
Naokoło plastra mięsa jest otoczka z tłuszczu, którą najlepiej odciąć.
Tradycyjnie jagnięcinę przyprawia się czosnkiem, rozmarynem, czasem miętą.
W tym przepisie natomiast została użyta jedna z ulubionych przypraw Kasztanowej Kuchni:
Marynata Staropolska Kamisa. Z efektu można być tylko zadowolonym =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- stek z udźca jagnięcego o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 500-600g
- sól, pieprz oraz Marynata Staropolska Kamisa
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
1) Mięso przyprawiamy, nacieramy oliwą i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 1-2 godziny.
2) Rozgrzewamy patelnie grillową do średnio-wysokiej temperatury i grillujemy steki po 10 minut z każdej strony. Mięso po rozkrojeniu powinno być różowe, ale już nie krwiste.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/stek-z-udzca-jagniecego-po-staropolsku.html