Wykonanie


Robiąc zakupy w supermarkecie przechodziłam obok wystawki ze słodkimi
ziemniakami i stwierdziłam, że może warto poznać ich smak. Wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie
jadłam batatów i nic z nich nie robiłam. Muszę stwierdzić, że smakują fantastycznie. Nie sądziłam, że tak mi przypadnie do gustu smak słodkiego
ziemniaka. Od razu zaczęłam myśleć o ich kolejnym zastosowaniu i myślę, że świetnie sprawdziłyby się w wersji lekko podgotowanej jako dodatek do jakiejś
zielonej sałaty. Na pierwszy ogień poszły frytki zapiekane w piekarniku. Wszystko byłoby super gdyby te frytki wyszły mi chrupiące, a niestety nie wyszły. Nie wiem dlaczego bo teoretycznie w piekarniku z termoobiegiem powinno być dobrze. Może wynika to z charakteru tego
ziemniaka, a może coś źle zrobiłam. Musicie mi wybaczyć bo to mój pierwszy raz z
batatem:-)) Mimo wszystko w takiej wersji nadaje się na bardzo smaczną potrawę finger food.Składniki:-słodkie
ziemniaki-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprzSposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Do miski kroimy
ziemniaki na frytki. Polewamy
oliwą z oliwek solimy i delikatnie
pieprzymy. Mieszamy wszystko razem. Wsypujemy na blaszkę z piekarnika wyłożoną folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem aż będą miękkie.