ßßß Cookit - przepis na PASTA Z AWOKADO czosnkowo-musztardowa

PASTA Z AWOKADO czosnkowo-musztardowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybko, szybko, szybko! Torba spakowana, dobry humor jakoś tak od rana dopisuje, więc mogę wychodzić! Dzień będzie długi, nawet bardzo, ale miejmy nadzieję, że mimo wszystko pozytywny! Zanim jednak wyjdę z domu mam dla Was jeszcze przepis! Jeśli lubicie awokado to na pewno polubicie tę pastę! Kremowa i gładka. Maślana wręcz. Czosnkowo-musztardowa. Dobrze doprawiona solą i pieprzem, dodatkowo jeszcze wzbogacona aromatem cytryny. Ta pasta idealnie sprawdza się do porannych kanapek/tostów/grzanek, możecie również dodać ją do makaronu lub mięsa na obiad. A wieczorem idealnie sprawdzi się jako dip do marchewkowych/selerowych frytek lub nachos'ów! Dobrze smakuje o każdej porze!
Przepis (na jeden słoiczek):
2 dojrzałe awokado
5 łyżek oliwy z oliwek*
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
pieprz, sól (do smaku)
*EV + u mnie: domowa czosnkowo-bazyliowa
Awokado obrać, pozbawić pestki. Wrzucić do miski. Ząbki czosnku obrać i dorzucić do awokado. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz. Zblendować, na gładką masę. Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Idealnie pasuje do kanapek/grzanek, mięsa, makaronu.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/pasta-z-awokado.html