ßßß Cookit - przepis na Pieczona papryka

Pieczona papryka

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to papryka. Jej cena pomału spada, a owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik.
Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków.
Składniki:
1 kg dojrzałej mięsistej papryki
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy.
Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku !
W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/pieczona-papryka.html