Wykonanie
Pin It
Dzisiaj kolejne pieczone warzywko, tym razem jest to
papryka. Jej cena pomału spada, a
owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc
pora odpalić piekarnik.Tak przygotowaną
paprykę, zalaną uprzednio
oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków.Składniki:1 kg dojrzałej mięsistej
papryki3 ząbki
czosnkusok z 1
cytrynyświeżo zmielony
pieprzsóloliwa z oliwek EVWykonanie:
Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej
papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż
papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do
torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy.Gdy
papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku !W moździerzu ucieramy
czosnek z
solą, dodajemy
pieprz,
sok z cytryny i
oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy
paprykę.