Wykonanie
Hummus, czyli pasta z
cieciorki - najlepiej smakuje z
pełnoziarnistym pieczywem. Jest to przepis podstawowy, można tworzyć swoje ulubione warianty.Czas przygotowania: 10 min. + czas na przygotowanie
ciecierzycyIlość porcji: 1 spora miseczkaSkładniki:1 szklanka
cieciorki3 łyżki pasty tahini (czyli pasty z mielonych ziaren
sezamu, można je zmielić samodzielnie np. w młynku do
kawy)1
cytryna3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekpapryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona) - ewentualnie
sólCiecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle - namoczyć przez noc, następnie zagotować w nowej wodzie przez ok. godzinę).Obrać
czosnek.Zblendować
ciecierzycę, pastę tahini,
sok z cytryny,
czosnek,
oliwę,
paprykę w proszku i
sól.