Wykonanie
Znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, serwującej dania kuchni arabskiej. Hummus, czyli dip z roztartych ziaren
ciecierzycy, świetnie sprawdzi się w roli przekąski oraz jako ciekawy dodatek do innych dań. Choć w sklepach kupimy gotowy produkt, bez większego trudu hummus można przyrządzić samodzielnie.Podstawowym składnikiem hummusu są ziarna
ciecierzycy, czyli
grochu włoskiego (czasem
ciecierzycę mylnie nazywa się
cieciorką, jednak to określenie jest zarezerwowane dla samicy cietrzewia). U nas raczej mało popularna,
ciecierzyca pełni istotną rolę w kuchni Bliskiego Wschodu, basenu Morza Śródziemnego oraz w kuchni hinduskiej. Ugotowane, doprawione ziarna mogą stanowić samodzielny dodatek do dań lub stanowić jeden ze składników jednogarnkowych potrawy, np.
curry czy gulaszów. Z
ciecierzycy robi się także
mąkę (w kuchni indyjskiej znana jako
mąka besan, w hiszpańskiej -
mąka garbanzo), z której przygotowuje się panierkę do smażonych warzyw lub wypieka płaskie
chlebki przypominające placki.Wróćmy jednak do humusu. Prócz
ciecierzycy, do jego przygotowania potrzebna jest
oliwa, sezamowa pasta tahini,
sok z cytryny i
czosnek. Prócz
soli i
pieprzu, dip można doprawić np.
papryką lub kuminem, a nawet - jak proponuje kucharz z warszawskiego hummus baru Beirut -
chrzanem i marynowanym
rozmarynem. Lubiący eksperymenty, mogą dodać świeże
zioła, uprażony
sezam lub
orzeszki piniowe.Najczęściej hummus podaje się w towarzystwie
chlebków pita - świeżych, jeszcze ciepłych lub stosowanych tak, by przypominały
chipsy. Wystarczy umoczyć kawałek
pieczywa w miseczce z dipem i przekąska (w dodatku taka, do jedzenia której nie będziemy potrzebować sztućców) gotowa. Równie dobrze z humusem smakują pocięte w słupki świeże warzywa, np.
marchewka i
seler naciowy. Gdy obok, na
stole, postawimy miseczki z
oliwkami czy
suszonymi pomidorami, drobny poczęstunek na przyjacielskie spotkanie mamy gotowy.Warto też używać humusu jako dodatku do kanapek. Wystarczy posmarować 2-3 łyżkami dipu chlebek
pita, ułożyć na nim kilka listków
rukoli, plaster zgrillowanej
fety lub
sera halloumi, słoczy na pół i przekąska na piknik lub do pracy gotowa.Hummus2 puszki ugotowanej
ciecierzycy, osączonej1/3 szklanki pasty tahini (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z produktami spożywczymi świata)1/4 szklanki
oliwy z oliwek plus więcejSok z 1 dużej
cytryny3 ząbki
czosnku, obrane i posiekane
Sól,
pieprz - do doprawieniaDodatkowo: kumin,
papryka,
pietruszka,
oliwa z oliwekW malakserze zmiksuj
ciecierzyce na gładka masę. Dodaj pastę tahini, posiekany
czosnek,
oliwę i
sok z cytryny i ponownie zmiksuj, aż masa będzie idealnie gładka. Dopraw
solą i
pieprzem oraz innymi, wybranymi
przyprawami. Jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, dodaj więcej
oliwy. Przełóż hummus do miseczki, polej po wierzchu
oliwą i posyp
papryką lub posiekaną
pietruszką.