ßßß Cookit - przepis na Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

nazwa

Wykonanie

Jesienna wersja hummusu, który po prostu uwielbiam. Szkoda, że tylko ja w domu, ale może właśnie dobrze? Smarowidło doskonałe nie tylko do podjadania z warzywami, ale też na kanapki zamiast wędliny. Spróbujcie.
Wykonanie:
1 papryka
1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
2 - 4 ząbki czosnku
3 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż papryka będzie lekko brązowa na skórce. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go dokładnie. Wystudzić paprykę. Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu). Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci). Hummus doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia i polać oliwą.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/09/Hummus-paprykowy.html