Wykonanie
Jesienna wersja hummusu, który po prostu uwielbiam. Szkoda, że tylko ja w domu, ale może właśnie dobrze? Smarowidło doskonałe nie tylko do podjadania z warzywami, ale też na kanapki zamiast
wędliny. Spróbujcie.
Wykonanie:1
papryka1 puszka
ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)2 - 4 ząbki
czosnku3 łyżki tahini2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprzoliwaWykonanie:
Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż
papryka będzie lekko brązowa na skórce. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go dokładnie. Wystudzić
paprykę. Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu). Obraną
paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini,
ciecierzycę,
sok z cytryny, zmiażdżony
czosnek i całość zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać odrobinę
wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo
papryka będzie dodawała wilgoci). Hummus doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia i polać
oliwą.