ßßß
 
            
         Wykonanie:1 papryka1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)2 - 4 ząbki czosnku3 łyżki tahini2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzoliwaWykonanie:Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż papryka będzie lekko brązowa na skórce. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go dokładnie. Wystudzić paprykę. Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu). Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci). Hummus doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia i polać oliwą.
Wykonanie:1 papryka1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)2 - 4 ząbki czosnku3 łyżki tahini2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzoliwaWykonanie:Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż papryka będzie lekko brązowa na skórce. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go dokładnie. Wystudzić paprykę. Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu). Obraną paprykę przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka będzie dodawała wilgoci). Hummus doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia i polać oliwą.