ßßß
Składniki:200 g suchej ciecierzycy,150 g pasty tahini,40 ml zimnej wody,3 ząbki czosnku,1 łyżka soku z cytryny,sól, pieprz,oliwa z oliwek.
Przygotowanie:1) Ciecierzycę zalewamy wodą (wody powinno być co najmniej dwa razy tyle co ciecierzycy) i zostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc).2) Namoczoną ciecierzycę przelewamy wodą na sicie i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Ciecierzyca nie powinna być ani trochę twarda, inaczej hummus będzie miał grudki.3) Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i studzimy. Następnie blendujemy ją na gładką masę, najlepiej w blenderze kielichowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sok z cytryny.4) W następnym kroku dodajemy tahini i dalej blendujemy.5) Do powstałej masy dodajemy lodowatą wodę, co spowoduje, że masa zmieni kolor na jaśniejszy. Całość miksujemy jeszcze przez chwilę i przekładamy do miseczki lub pojemnika.
Osobiście wole hummus gęstszy, żeby uzyskać rzadszy można dodać więcej wody oraz tahini, wtedy masa będzie bardziej lejąca się.Smacznego!