Wykonanie
Hummusu nie trzeba nikomu chyba przedstawiać-
ciecierzyca i
sezam idealnie do siebie pasują tworząc pyszną pastę. Podobno najlepiej smakuje na kanapkach, ja używam jako dipu do warzyw( szczególnie polecam z
fasolką szparagową)Hummus doesn't need introduction- chickpea and seaseme taste perfect together as a delicious dip. Traditionally it is served with bread, but I use it to dipin vegetables ( especially yellow wax bean-
love it!)Składniki/ ingredients:-150 g suchej
ciecieżycy / 5oz chickpeas- 2 łyżki (55 g) tahini / 2 Tbls tahini( about 2oz)- 60 ml
oliwy / 6 Tbls
olive oil- 2 łyżki( 50 g)
kremowego twarożk u/ 2 Tbls cream cheese- 5 łyżek
wody / 5 Tbls water-50 ml
soku z cytryny / 5 Tbls lemon juice-
czosnek,
sól i
pieprz / salt, garlic and pepper
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc( należy dać o wiele więcej
wody niż
ciecierzycy, bo dużo się wchłonie). Po min.12 h przepłukać
ciecierzyce, dolać świeżej
wody i gotować aż zmięknie.Odsączoną
ciecierzycę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.Put chickepeas into large bowl with water and leave for at least 12 hours.
Than, drain it, add freash water and cook till it reach desired texture.Blend dried chickpeas with the rest of ingredients until smooth.