Wykonanie

Guacamole,inaczej pasta z
awokado,podstawa wielu przekąsek, jako dipu,można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań


Składniki:~dojrzałe
awocado,~ząbek
czosnku,~sok z połowy
cytryny,~łyżka
oliwy,~szczypta
soli,
pieprzu~opcjonalnie można użyć:papryczkę chili/świeżą kolendrę/imbiru.Wykonanie:Najważniejsze w guacamole jest oczywiście
awokado,musi być dojrzałe, przy zakupie należy sprawdzić cz jest miękkie :)Ze skórki wyjąć miąższ i od razu skropić
sokiem z cytryny, ponieważ
awokado potrafi ściemnieć bardzo szybko i stracić świeży wygląd. W miseczce za pomocą widelca rozgnieść je, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę (dodatkowo można
czosnek posolić i rozetrzeć za pomocą noża)doprawić
oliwą,
solą i
pieprzem.