ßßß Cookit - przepis na Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zawszepolka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (12 głosów)
1 duża pomarańcza
1 szklanka wody
1 szklanka białego cukru
10 goździków *
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
700 g świeżej lub mrożonej żurawiny
30 ml balsamicznego octu figowego
150 ml Sherry
Konfitura z żurawiny - sposób przygotowania: Pomarańczę porządnie szorujemy pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obieramy skórkę, a sok wyciskamy do szklanki (powinniśmy otrzymać około 1/4 szklanki soku). Dodajemy tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowujemy wodę z sokiem, dodajemy goździki i gałkę muszkatołową. Gotujemy chwilkę.
Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia (uwaga robimy to na małym ogniu). Żurawinę płuczemy na sitku (mrożonej nie rozmrażamy), lekko osuszamy i dodajemy do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy ocet, mieszamy i gotujemy kolejne 15-20 minut. W tym czasie myjemy trzy słoiki o pojemności szklanki w ciepłej wodzie z płynem, dokładnie płuczemy i suszymy w piekarniku (120C). Trzymamy w cieple.
Sprawdzamy konsystencję konfitury - nie powinna być bardzo płynna, ale nie może być ścięta, bo wyjdzie nam galaretka. Pod koniec dodajemy Sherry i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Gorąc
Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]
Kanapka z szynką - w wersji luksusowej!
czerwoną cebulą). Lekko dociśnij wierzch. Dodaj umyte jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Autor: Zuzanna Wiciejowska 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki szynki (wielkości kromek chleba) 4 plasterki dowolnego żółtego sera 4 plasterki ananasa z puszki 2 duże łyżki konfitur z żurawin
Kandyzowany imbir - wideo
imbir znaleźliśmy wśród receptur dodanych przez naszą użytkowniczkę zawszepolkę . Zachęcamy do zajrzenia na profil zawszepolki na Ugotuj.to, bo w jej kolekcji można znaleźć wiele innych, ciekawych przepisów, m.in. na marmoladę z gorzkich pomarańczy , konfiturę z żurawiny czy domowy ketchup .Przeczytaj
pasuje konfitura z żurawiny . Oprócz niej, możesz podawać je także z mieszanką sałat polanych sosem winegret . Brie i camembert w złotej skorupce ser camembert 2 sery brie trójkątne 2-3 jaja mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Serek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a
Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso
również w duecie z owocami (np. żurawiną ze słoiczka), a camembert czy brie - także z miodem i orzechami. Podobnie jak warzywa świetnie sprawdzą się także w sałatkach. Grillowany ser z sosem żurawinowym na rukoli Składniki: - 4 sery camembert - 4 łyżki konfitury z żurawiny - rukola Sposób
Makaron na wiosnę - 5 smakowitych przepisów!
100g konfitury z żurawiny 50g szynki dojrzewającej 50 g rukoli 1/2 dużego oscypka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprzGotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni teflonowej przesmażamy na oliwie czosnek i cebulę. Gdy zmięknie dodajemy makaron
Almette Fruit - Nowość
ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny . Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit z jagodą i maliną, polewą karmelową i świeżymi owocami Porcja na 2 osoby - 1 serek Almette fruit z jagodą i maliną - 6 ciasteczek maślanych shortbread- 1/2 opakowania jogurtu
Mazurskie pożegnanie lata
2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju czosnek granulowany 1 liść laurowy pieprz ziarnisty ziele angielskie, tymianek sól, pieprz Sos żurawinowy 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka konfitur z żurawin 1/2 łyżki cukru kilka goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Co jeść w listopadzie?
, wapń, fosfor, potas, jod. Doskonale smakuje również w postaci żurawinowego sosu do mięs. Konfitura z żurawiny 1 duża pomarańcza 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 10 goździków* szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 700g świeżej lub mrożonej żurawiny 30ml balsamicznego octu figowego
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19276391/konfitura+z+zurawiny/p