Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na
szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam.
Szynka pachnie
goździkami,
ziołami,
czosnkiem.
WYKONANIE:2 kg
szynki w kawałkuok. 4 łyżki
soli do peklowania5 ząbków
czosnku5-6 ziaren
ziela angielskiego4-5 ziaren
pieprzu4
listki laurowełyżka
goździkówkilka ziaren jałowca2 litry
wodyWYKONANIE
Szynkę dokładnie myjemy.Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki oprócz
soli peklowanej i
czosnku, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy
sól peklowaną i dokładnie mieszamy.Studzimy marynatę i dodajemy do niej
szynkę. Wyciskamy ząbki
czosnku.
Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać.Po zapeklowaniu
szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok. 2 godziny.
Szynkę polewać wytworzonym z niej sosem i często obracać.
Szynka smakuje na gorąco i zimno.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.