ßßß
Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (34 głosy)Składniki:1 i 1/2 kg szynki1 pomarańcza15 ząbków czosnku10 goździkówsólpieprzolej do posmarowaniamarynata:770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina4 łyżki brązowego cukru4 łyżki płynnego miodu1 laska cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździkówskórka otarta z 1 pomarańczyPieczona szynka - sposób przygotowania: Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie gdzieniegdzie ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami. W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami. Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.Goździki
). Goździki są także nieodzowne do przygotowywania grzańców. Klopsiki szwedzkie z sosem koperkowym Pieczona szynka Gulasz z wołowiny i małych cebulek Śliwki w occie Piernik z bakaliami Grzane winoŚwiąteczne mięsiwa
świątecznego stołu, pieczona szynka . Nie może jej zabraknąć w żadnym domu, pod żadną szerokością geograficzną (tu trochę przesadzamy, ale pieczona szynka jest bardzo popularna w Boże Narodzenie na całym świecie). Oryginalność tego przepisu polega na dodaniu pomarańczy i dużej ilości korzennych przypraw, dziękiSolidna sztuka mięsa - nie tylko na obiad
Do pieczonej szynki doskonale pasują korzenne przyprawy oraz cytrusy. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty nieco chili (w proszku lub płatkach). Szynka pysznie smakuje z dodatkiem sosu (np. chrzanowego, śliwkowego, wiśniowego). Pieczona szynka Składniki: 1 i 1/2 kg szynki 1 pomarańczaKuchnia świata
piekarnika w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec ok. 20 minut, aż boczek będzie rumiany. Wypróbujcie inne propozycje Jamiego! Rybne filety z parmezanem Amerykańska sałatka Pieczona szynka z dżememZiemniak - może zaskoczyć!
oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki . Źródło: Miesięcznik Kuchnia Stalgast Patelnia w okazje.info Klasyczne bez dodatków, zielone ze szpinakiem, czerwone z burakiemMięsa pełne aromatu
wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowejSzynka dojrzewająca - z czym to się je?
posyp parmezanem. Autor: Marcin Budynek Tak przygotowaną szynkę możesz jeść i na ciepło i na zimno. W pierwszej wersji nada się i jako danie głównie, natomiast w drugiej, jako wyśmienita przekąska. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1.5-2 kg szynki wieprzowej sól gruboziarnistaMałe zielone kapustki - pokochać brukselkę
pozostałym po pieczeniu szynki smaczkiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Autor: Marta Gessler Jesień to dobry moment, żeby dać jej szansę, bo na straganach z łatwością można kupić świeżą brukselkę. Kiedy już ją polubisz, poza sezonem możesz zadowolić się mrożoną - też jest bardzo smaczna, a niska