Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Maria Szkop

Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (34 głosy)Składniki:1 i 1/2 kg
szynki1
pomarańcza15 ząbków
czosnku10
goździkówsólpieprzolej do posmarowaniamarynata:770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego
wina4 łyżki
brązowego cukru4 łyżki płynnego
miodu1 laska
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka utłuczonych mielonych
goździkówskórka otarta z 1
pomarańczyPieczona
szynka - sposób przygotowania:
Szynkę umyj, oczyść i natrzyj
solą i
pieprzem. Następnie gdzieniegdzie ponakłuwaj
mięso nożem i powkładaj obrane ząbki
czosnku.
Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów
pomarańczy, połóż na nich
mięso i obłóż pozostałymi plastrami. W rondlu podgrzej
wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej
szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć
mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt.
Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj
goździkami.
Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła
pomarańczą z marynaty, podlej
winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj
olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając
szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.
Goździki
).
Goździki są także nieodzowne do przygotowywania grzańców. Klopsiki szwedzkie z sosem
koperkowym Pieczona
szynka Gulasz z
wołowiny i małych
cebulek Śliwki w occie Piernik z
bakaliami Grzane
winoŚwiąteczne mięsiwa

świątecznego stołu, pieczona
szynka . Nie może jej zabraknąć w żadnym domu, pod żadną szerokością geograficzną (tu trochę przesadzamy, ale pieczona
szynka jest bardzo popularna w Boże Narodzenie na całym świecie). Oryginalność tego przepisu polega na dodaniu
pomarańczy i dużej ilości
korzennych przypraw, dziękiSolidna
sztuka mięsa - nie tylko na obiad

Do pieczonej
szynki doskonale pasują
korzenne przyprawy oraz
cytrusy. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty nieco
chili (w proszku lub płatkach).
Szynka pysznie smakuje z dodatkiem sosu (np.
chrzanowego,
śliwkowego,
wiśniowego). Pieczona
szynka Składniki: 1 i 1/2 kg
szynki 1
pomarańczaKuchnia świata

piekarnika w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Piec ok. 20 minut, aż
boczek będzie rumiany. Wypróbujcie inne propozycje Jamiego!
Rybne filety z parmezanem Amerykańska
sałatka Pieczona
szynka z
dżememZiemniak - może zaskoczyć!

oraz posiekanym
tymiankiem. Wstawiamy
ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej
szynki . Źródło: Miesięcznik Kuchnia Stalgast Patelnia w okazje.info Klasyczne bez dodatków, zielone ze
szpinakiem, czerwone z
burakiemMięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast
szynki parmeńskiej,
mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub
wędzonego boczku. Taka
szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem
sosu chrzanowego lub
śliwkowego. Pieczona
szynka wieprzowa z
szynką parmeńską i
rozmarynem 1,5-2 kg
szynki wieprzowejSzynka dojrzewająca - z czym to się je?

posyp
parmezanem. Autor: Marcin Budynek Tak przygotowaną
szynkę możesz jeść i na ciepło i na zimno. W pierwszej wersji nada się i jako danie głównie, natomiast w drugiej, jako wyśmienita przekąska. Pieczona
szynka wieprzowa z
szynką parmeńską i
rozmarynem 1.5-2 kg
szynki wieprzowej sól gruboziarnistaMałe zielone
kapustki - pokochać
brukselkę
pozostałym po pieczeniu
szynki smaczkiem. Posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Autor:
Marta Gessler Jesień to dobry moment, żeby dać jej szansę, bo na straganach z łatwością można kupić świeżą
brukselkę. Kiedy już ją polubisz, poza sezonem możesz zadowolić się mrożoną - też jest bardzo smaczna, a niska