Wykonanie
Tutaj znajdziesz podstawowe przepisy, które mogą się przydać w przygotowaniu wielu dań.
Bulion warzywnyNie lubię korzystać z kostek
bulionowych. Mam wrażenie, że to mnóstwo
soli i chemicznych dodatków zaklęte w tłustej,
nienaturalnie żółtej kostce. Dlatego bardzo często gotuję
bulion warzywny jako bazę do zup,
sosów i innych potraw. Składniki mogą ulegać nieznacznej modyfikacji, w zależności od tego, do czego później wykorzystasz
bulion. Jeśli gotujesz minestrone – zamiast
lubczyku użyj
bazylii, jeśli robisz
wywar pod sos
koperkowy, czy
pomidorowy, zrezygnuj z
kapusty.Składniki: 4
marchewki, 2
pietruszki, 1/2
selera, 1/4 główki
włoskiej kapusty, 2
łodygi selera naciowego,
por,
cebula, pęczek
natki, pęczek
lubczyku, 3
listki laurowe, 7 ziarenek
ziela angielskiegoPrzygotowanie:
Marchewki,
pietruszki i
selera obierz i umyj, wrzuć do garnka. Dodaj
kapustę,
pora i
seler naciowy.
Cebulę obierz i opal na palniku gazowym, aż stanie się całkiem czarna. Warzywa zalej 2,5l zimnej
wody, dodaj opaloną
cebulę,
zioła i
przyprawy. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod uchyloną pokrywką 40 min.
Sos pomidorowyTego sosu używam do spaghetti, placuszków z polenty, smażonej
mozzarelli i wielu innych potraw. Jest niezawodny, szybki
i absolutnie wspaniały.Składniki:
oliwa, 2 ząbki
czosnku,
papryczka chilli, 400g
pomidorów z puszki, pęczek
bazylii,
sól,
pieprzPrzygotowanie: W rondelku rozgrzej odrobinę
oliwy, wrzuć przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku, posiekaną
papryczkę chilli i
pomidory z puszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 10 minut. 2 minuty przed końcem dodaj garść podartych listków
bazylii, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli używasz
pomidorów krojonych – możesz już podawać sos, jeśli nie lub po prostu chcesz uzyskać gładką konsystencję sosu – zmiksuj go blenderem (albo przetrzyj przez sito, jeśli masz akurat nadmiar energii).Sos
koperkowyKlasyk. Idealny do pulpetów,
białej ryby lub
jajka.
Składniki: 2 szklanki
bulionu lub
wody, 2 pęczki
koperku, 300g
śmietany 12%,2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprzPrzygotowanie: Zagotuj
bulion. Posiekaj drobno
koperek. Wymieszaj
mąkę ze
śmietaną, dodaj kilka łyżek gorącego
bulionu, wymieszaj ponownie i dodaj do gotującego się
wywaru.Wsyp
koperek, dopraw odrobiną
soli i
pieprzu, delikatnie wymieszaj. Zagotuj ponownie, mieszając, gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Sos chrzanowyDoskonały z
kurczakiem,
indykiem lub chudym
schabem.
Składniki: 120ml
bulionu lub
wody, 4 łyżki tartego
chrzanu, 2 łyżki
masła, łyżeczka
mąki,120g
śmietany 12%,
sól,
cukier,
sok z cytrynyPrzygotowanie:
Masło rozpuść na patelni, dodaj
mąkę i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, tak, aby
mąka się nie przyrumieniła. Dodaj
chrzan i smaż kolejne 2 minuty. Mieszając, powoli wlej
bulion i gotuj 6 minut.
Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlej do reszty. Dopraw do smaku, zagotuj.Dressingi do sałatekZasada jest taka – na jedną część soku z cytryny/limonki/octu winnego/octu balsamicznego/wina, dodajemy 3 części
oliwy/dobrego
oleju (rzepakowego, z pestek
słonecznika lub dyni, lnianego).Najczęściej używam najprostszej wersji – 3 łyżki
oliwy + łyżka
soku z cytryny,
sól,
pieprz.Możliwe są rozmaite mutacje – jeśli dodasz ząbek (lub więcej)
czosnku, otrzymasz dressing
czosnkowy. Zupełnie inny smak otrzymasz dodając łyżeczkę
musztardy, lub posiekanych
ziół (
bazylii,
tymianku,
kolendry).Jeśli zamiast
oliwy użyjesz
jogurtu naturalnego, staniesz się autorką pysznego dressingu
jogurtowego (dokładniej – 1 część
soku z cytryny, 3 części
jogurtu, 1/2 części
oliwy +
przyprawy).Kruche ciastoTo przepis na doskonałe kruche ciasto, doskonałe w połączeniu z rozmaitymi
owocami. Uwaga – nie nadaje się do przygotowania
klasycznych tart z ciężkimi kremami, jest zbyt delikatne. Nadaje się za to doskonale do wszelkich odwracanych ciast z
owocami – wówczas najpierw zapiekamy
owoce, przykrywamy
ciastem i pieczemy.Składniki: 150g
mąki, 100g
cukru, 100g
masła,
jajko, szczypta
soliPrzygotowanie: Na blat lub stolnicę wysyp
mąkę i
cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij
jajko, dodaj wiórki schłodzonego
masła i szczyptę
soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Po ok 30 min wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany
mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki. Wyłóż
ciastem wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką foremkę, na wierzchu ułóż ulubione
owoce. Piecz 20 minut w 200 stopniach.Spód do tartUtrzyma kremy,
owoce i inne dodatki. Kruche i wyjątkowo smaczne.
Składniki: 250g
mąki, 50g
cukru, 125g
masła,
jajko, 2 łyżki
mleka,
oliwa do posmarowania formyPrzygotowanie: Przesiej
mąkę do dużej miski, dodaj
cukier i pokrojone w kostkę zimne
masło. Ugniataj palcami, aż powstaną okruchy.W innej misce ubij
jajko – nie musisz tego robić mikserem, wystarczy kilka energicznych ruchów ręczną trzepaczką.Do okruchów ciasta dodaj ubite
jajko i
mleko. Delikatnie wyrób ciasta – nie za długo, bo stanie się gumowate!Uformuj ciasto w kulę, posyp
mąką, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp
mąką blat lub stolnicę i ostrożnie rozwałkuj ciasto, co chwilę je przewracając i oprószając
mąką, aż uzyskasz koło o grubości mniej więcej pół centymetra. Nawiń ciasto na wałek i przełóż do formy, dociskając do ścianek. Odetnij nadmiar ciasta i uzupełnij ewentualne dziury. Gęsto ponakłuwaj spód ciasta widelcem, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut. Przykryj formę z
ciastem arkuszem papieru do pieczenia (oczywiście najpierw usuń folię), na papier wysyp ziarna
cieciorki,
grochu, lub surowy
ryż (ewentualnie specjalne ceramiczne kulki do obciążania tart).Piecz przez 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni), następnie usuń papier z zawartością i piecz ciasto przez kolejne 10 minut. Powinno być zwarte i sztywne jak
herbatnik. Teraz możesz wyłożyć nadzienie – krem,
owoce,
bitą śmietanę, czy cokolwiek na co masz ochotę.
Ciasto drożdżoweProste, smaczne i niezbyt czasochłonne.Składniki: 10g świeżych
drożdży (albo 1/2 saszetki
drożdży instant), 350g
mąki, 50g
cukru, 200ml
mleka,
jajko, 20g
masłaPrzygotowanie:
Mąkę,
drożdże oraz
cukier wsyp do miski i powoli mieszając zalej ciepłym
mlekiem. Dodaj
jajko oraz miękkie
masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i klejące. Zagniataj około 10 minut -możesz to robić w misce, albo przenieść się na oprószony
mąką blat, jak wolisz. Ciasto powinno być miękkie i satynowe, nie wilgotne i lepkie. Jeśli uznasz, że to konieczne – dosyp trochę
mąki. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, rozciągnij je tak, aby zmieściło się w blaszce do pieczenia (to dużo wygodniejsze niż wałkowanie ciasta i ostrożne przekładanie do foremki). Piecz 30 minut w 190 stopniach.
BiszkoptMożesz go upiec z dodatkiem rozmaitych
owoców lub wykorzystać jako spód do
tortu.
Składniki: 4
jajka, 125g
mąki, 125g
cukruPrzygotowanie: Oddziel
żółtka od
białek, do
żółtek dodaj
cukier i zmiksuj do białości. Dodaj przesianą
mąkę i wymieszaj energicznie.Ubij
białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ubite
białka do masy
żółtkowej. Nie miksuj!Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja ma średnicę 22 cm).Piecz 45 minut w 180 stopniach.