Wykonanie
HomemięsneSmalecSmalec
Składniki:1 kg
słoniny2
cebule2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
soliPrzyprawy:
pieprz,
kminek,
lubczykSłoninę pokroić w drobna kostkę i topić w rozgrzanym rondlu. Kiedy już
słonina zaczyna się wytapiać dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Od czasu do czasu mieszać, by skwarki się nie przypaliły. W czasie wytapiania dodać łyżeczkę
kminku (może być mielony), łyżeczkę
lubczyku, odrobinę
pieprzu, pół łyżeczki
soli oraz dolać 2 łyżki
mleka (uwaga! kiedy wlejemy
mleko gorący
smalec zaczyna się spieniać, lecz po chwili piana opada). Kiedy nasz
smalec ma już ładny złocisty kolor zdjąć z ognia i przelać najlepiej do glinianego naczynia.

Szacunkowy koszt (ceny na styczeń 2015)
Słonina ok 5 zł2
cebule (kg 1,4) ok 0,50 zł
Przyprawy ok. 0,50 złRazem ok 6 zł.
Ziemniaki i
buraki zapiekane w piekarniku.RacuchyInformacje o nowych artykułach prosto na Twój e-mailPo składnikach
buraki cebula cukier cynamon czosnek jabłka jajka jajko kapusta kiszona koperek korzeń pietruszki liść laurowy lubczyk majeranek majonez marchewka margaryna masło miód mleko mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana
natka pietruszki ocet jabłkowy olej papryka papryka czerwona papryka czerwona słodka
pieczarki pieprz pieprz biały pieprz czarny pieprz czarny mielony
pietruszka pomidory proszek do pieczenia przecier pomidorowy seler ser żółty sól tymianek ziele angielskie ziemniaki śmietanaBez kategorii (1)ciasta (17)
ciastka i
ciasteczka (19)dania główne (53)desery (9)dodatki (8)
mięsne (29)o blogu (1)pasty (5)
przetwory (2)przystawki (26)
ryby i owoce morza (9)sałatki i dodatki (27)sosy (8)surówki (12)wegetariańskie (66)zapiekanki (3)zupy (20)ArchiwaLuty 2016 (4)Styczeń 2016 (20)Grudzień 2015 (9)Listopad 2015 (10)Październik 2015 (19)Wrzesień 2015 (7)Sierpień 2015 (8)Lipiec 2015 (9)Czerwiec 2015 (13)Maj 2015 (11)Kwiecień 2015 (9)Marzec 2015 (14)Luty 2015 (14)Styczeń 2015 (19)MetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.org