Wykonanie

A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo
kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe
kiełbaski znajdziecie TUTAJ .Tym razem przygotujemy je na ostro.
KIEŁBASKI DIABELSKIE4
kiełbaski grillowe
papryczka chilijasny
miódczerwona
słodka papryka (w proszku)
ocet winnysos sojowysólKiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale nie ma z tym aż tak dużo pracy. My użyliśmy
kiełbas zrobionych tydzień temu, na drugi Weekend z grillem. Przepis TUTAJ .W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek
papryczki chili z odrobiną
soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami
miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę
słodkiej papryki, łyżkę
octu winnego i pół łyżeczki
sosu sojowego.Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane
kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele godzin) żeby smak się wchłonął. Po tym czasie mocno wypiekamy na porządnie rozpalonym grillu.A do tych kiełbasek idealnie pasuje sos koktajlowy, również pikantny.

SOS KOKTAJLOWY200 g
śmietany 30%2 łyżki
keczupu2 łyżki
białego wina1 łyżeczka tartego
chrzanunatka pietruszkiszczypioreksólgrubo mielony
pieprzpieprz kajeński
Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z
keczupem,
białym winem i
chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
szczypiorek. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
pieprzem kajeńskim.Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi
kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na
chleb.
Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem
kawy i
pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien, że nam się udało. Ten
żytni chleb idealnie pasuje zarówno do tych piekielnych kiełbasek jak i do koktajlowego sosu.
CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH300 g
mąki żytniej chlebowej typ 720250 ml
wody70 g
siemienia lnianego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
kawy10 g
drożdży instant1 łyżeczka grubo zmielonego
czerwonego pieprzuWiem, że do
żytnich chlebów znacznie lepiej pasuje zakwas niż
drożdże, ale wiem też jakimi leniuszkami jesteście :) Nigdy byście nie zrobili na grilla
chleba, z którym się trzeba bujać dobę lub nawet dłużej. Dlatego specjalnie dla was opracowałem recepturę
żytniego chleba na drożdżach. Na jego przygotowanie potrzeba będzie znacznie mniej czasu niż na zakwasowce. A lekko goryczkowo-pikantny smak fantastycznie pasuje do wcześniej przygotowanych kiełbasek i sosu.Niestety te
chleb podczas wyrabiania paskudnie się klei, ja osobiście nienawidzę takiej konsystencji. Ale taki już urok
mąki żytniej. Znienawidzicie ten
chleb przy wyrabianiu, ale pokochacie przy jedzeniu. Wasi goście również, tym bardziej, że nie będą znali trudów wyrabiania.Przepis jest prosty: mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Jak już wspominałem będzie się paskudnie lepiło. Nie musimy jakoś długo i dokładnie wyrabiać, wystarczy 5 minut żeby się składniki dokładnie ze sobą połączyły. A jeśli mamy mocny porządny mikser to możemy mikserem sprawę załatwić. Ale musi być dobry mikser, ciasto będzie dość sztywne i gęste, słaby mikser może sobie nie poradzić.Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec
chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy
chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę na 200 stopni i czekamy.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i czekamy aż zupełnie ostygnie.A na koniec dla odmiany coś łagodnego. Do tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna
sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki.
SAŁATKA NICEJSKA3
pomidory1 zielona lub
czerwona papryka1
cebula2 garście
rukolikilka liści
sałaty rzymskiej3
jajka ugotowane na twardopuszka
tuńczyka w sosie własnym12 filetów
anchoiskilkanaście czarnych
oliwekliście
bazylii na sos vinegrette:łyżeczka
musztardy2 łyżki
octu winnego6 łyżek
oliwy z oliweksól i
pieprzWszystkie warzywa myjemy i kroimy:
pomidory na ćwiartki,
paprykę w kostkę,
cebulę w piórka.
Jajka kroimy na ćwiartki.
Jajka,
pomidory oraz
anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach
rukolo i
sałaty rzymskiej. Dodajemy
oliwki,
tuńczyka,
cebulę i
paprykę i posypujemy listkami
bazylii.Teraz sos: mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję. I polewamy nim
sałatkę.

Przy przygotowywaniu trzeciej edycji weekendu z grillem skorzystaliśmy z fantastycznej książki, którą można kupić u Dobrej
Kiełbasy:"
Wieprzowina" Anne Ridder---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)