Wykonanie
Pogoda nas nie rozpieszcza. Wakacje w pełni, a po fali upałów (które szczęśliwie spędziłam nad jeziorem) przyszły chłody, deszcze i wichury. Dziś słońce nie wyszło zza chmur nawet na minutę. W takie dni mam ochotę na coś kolorowego, coś optymistycznego, coś pełnego sezonowych warzyw. Wszystkie te warunki spełnia Wegetariańskie leczo, hmm a chyba nawet wegańskie leczo, bo jest nie tylko bezmięsne, ale nie ma też żadnych produktów odzwierzęcych. Zapraszam :-)Składniki:3
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzu3
czerwone paprykiPapryczka chili5 dojrzałych
pomidorów4
młode cukinieŁyżka
słodkiej papryki w proszkuPęczek
natki pietruszkiWykonanie:
Cebule po obraniu i umyciu kroimy w
pióra,
czosnek obieramy i drobno siekamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili drobno siekamy.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy
olej, wrzucamy
cebulę i
czosnek, mieszamy, dodajemy
sól i
pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż
cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy
paprykę i
papryczkę chili, dosypujemy też
słodką paprykę w proszku. Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy
pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy
cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną
natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

A do wegetariańskiego leczo idealnie pasuje pełnoziarnista
Bagietka paprykowa .Składniki:250g
mąki pszennej150g
mąki pszennej pełnoziarnistej250ml gorącej
wodyŁyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru7g
drożdży instantCzubata łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
OliwaWykonanie:W misce mieszamy obie
mąki, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą,
wodą i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dosypujemy
drożdże,
cukier,
sól i
paprykę i rękoma wyrabiamy ciasto, aż przestanie lepić się do rąk, będzie gładkie i jednolite. Wtedy z ciasta formujemy kulę, którą dokładnie smarujemy
oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy długi i wąski prostokąt, składamy do środka „na trzy”, dokładnie zlepiamy łączenie i formujemy kształt
bagietki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie więcej), nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Chyba te przepisy powinnam podać w odwrotnej kolejności, bo zrobienie
bagietki zajmie znacznie więcej czasu niż przyrządzenie leczo, no ale z drugiej strony
bagietka jest tylko dodatkiem, a to właśnie leczo gra pierwsze skrzypce, więc niech zostanie jak jest :-)
