Wykonanie
Leczo z
cukinią,
pieczarkami i
paprykąTo pełne kolorów danie, w takie szare, zimne dni jak dziś, wspaniale rozgrzewa i poprawia humor. Nie wymaga żadnych wyszukanych produktów, smakuje wyśmienicie, a do tego przyrządzam je w niecałe pół godziny. Gorąco polecam!
Na 4 porcje przygotuj:1
czerwoną paprykę2 małe
cukinie2 małe
cebule1 pęto wiejskiej
kiełbasydużą garść
pieczarek1 puszkę całych
pomidorów2 duże łyżki
koncentratu pomidorowego3 duże łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnkumała łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
chilliszczypta
cukrusól,
pieprzpęczek
natki pietruszkiPokrój
cebulę w piórka,
czosnek bardzo drobno,
paprykę i
cukinię w grubą kostkę,
kiełbasę w centymetrowe półplasterki. Rozgrzej głęboką patelnie, wlej na nią
oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć
cebulę,
czosnek,
paprykę i
kiełbasę, wymieszaj. Po 5 minutach dodaj
pieczarki i
cukinię, wymieszaj dodaj
chilli,
słodką paprykę,
cukier oraz
sól i
pieprz do smaku.
Pomidory z puszki pokrój na mniejsze części, całą zawartość puszki wlej na patelnię. Do połowy puszki nalej
wody, obmyj ścianki puszki z pozostałego soku z
pomidorów i wlej na patelnię. Dodaj
koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystkie składniki i duś 10 minut.
Przed samym podaniem posyp leczo grubo pociętą
natką pietruszki. Możesz podać je z
ryżem lub świeżym
pieczywem, Smacznego!