Wykonanie
Share the post "Jesienny gulasz z
dynią,
cukinią i
soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"Ostatnio bardzo zasmakowałam w
soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w
białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni,
cukinii i
papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjałTakim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze
swojską kiełbaską,
soczewicą,
dynią i
cukinią z dodatkiem
chilli w pysznym
sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Ingredients:200 g
kiełbasy, pokrojonej w kostkę2
cebule, pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 małe
cukinie, pokrojone w grubszą kostkę350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę2
czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę2
papryczki chilli, posiekane400 ml passaty pomidorowej3
pomidory pokrojone w kostkę1/3 szklanki
czerwonej soczewicy, wypłukanej4 łyżki
oliwygarść świeżego
tymiankusól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
kiełbasę i
cebulę wraz z
czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.Następnie dodaj
cukinię,
dynię,
chilli,
pomidory,
paprykę i
soczewicę, zalej passatą
pomidorową i dopraw
cukrem,
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż
soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.Smacznego!
English versionFall pumpkin, zucchini and lentil stew(8 servings)Ingredients:200 g of sausage, diced2 onions, diced2 cloves garlic, finely chopped2 small zucchini, cut into cubes350g pumpkin, peeled and cut into cubes2 red bell peppers, sliced2 chillies, finely chopped400ml tomato passata3 tomatoes, diced1/3 cup red lentils, rinsed4 tablespoons
olive oilhandful fresh thyme, leavessalt, pepper and sugar to tastePreparation:In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.Season to taste with salt, pepper and sugar and
serve with toasts.Enjoy!
Share the post "Jesienny gulasz z
dynią,
cukinią i
soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"