ßßß
(8 porcji)Ingredients:200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę2 cebule, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę2 papryczki chilli, posiekane400 ml passaty pomidorowej3 pomidory pokrojone w kostkę1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej4 łyżki oliwygarść świeżego tymiankusól, pieprz i cukier do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.Smacznego!
English versionFall pumpkin, zucchini and lentil stew(8 servings)Ingredients:200 g of sausage, diced2 onions, diced2 cloves garlic, finely chopped2 small zucchini, cut into cubes350g pumpkin, peeled and cut into cubes2 red bell peppers, sliced2 chillies, finely chopped400ml tomato passata3 tomatoes, diced1/3 cup red lentils, rinsed4 tablespoons olive oilhandful fresh thyme, leavessalt, pepper and sugar to tastePreparation:In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.Season to taste with salt, pepper and sugar and serve with toasts.Enjoy!
Share the post "Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew"


