Wykonanie
Dzisiaj
pora na klasyk wśród
przetworów na zimę w Polsce, czyli leczo do słoików. Z leczem węgierskim ma ono mało wspólnego, to taka wersja dostosowana do naszych warunków. Przepis na prawdziwe leczo prosto z Węgier przedstawię Wam w drugiej połowie miesiąca. To, że nie węgierskie wcale nie znaczy, że gorsze. Dla mnie obowiązkowym jego składnikiem zawsze była
cukinia. Moja babcia robiła bazę do leczo w bardzo prosty i efektowny sposób – układała w słoikach trzy warstwy:
pomidorów,
cukinii i
papryki. Zimą podsmażało się tylko
cebulkę i
kiełbasę, dodawało zawartość słoika oraz
przyprawy, gotowało ok. 15 minut i gotowe! Ja zrobiłam nieco inną wersję – ta wymaga zimą jeszcze krótszego podgrzewania, jest już z
cebulą i dobrze przyprawiona.Składniki na 5 słoików 1 litrowych:1,4 kg
czerwonej papryki0,7 kg
żółtej papryki1,4 kg
pomidorów (nie polecam tutaj odmiany lima, ale inne polne
pomidorki)1 kg
cukinii0,6 kg
cebuli2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli1 łyżka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu3 łyżki
oliwy z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)
1. Wszystkie warzywa płuczemy pod bieżącą
wodą.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
Cukinię również kroimy w kostkę (nie obieramy ze skórki, chyba, że jest nieco bardziej wyrośnięta, wtedy wykrawamy też nasiona).
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki, sok wyciekły z
pomidorów zachowujemy. Siekamy
cebulę.2. W dużym garnku (lub woku) rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
cebulę ok. 2 minuty. Następnie dodajemy
paprykę i podsmażamy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając.3. Następnym krokiem jest dodanie
cukinii, wymieszanie całości i duszenie jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy
pomidory i zmieloną blenderem w odrobinie
soku pomidorowego papryczkę chilli. Gotujemy jeszcze 5 minut.4. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dobrze mieszamy i nakładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut w kąpieli
wodnej.5. Zimą podsmażmy na patelni
kiełbaskę i
boczek, dodajemy zawartość słoika i dusimy około 10 minut.