Wykonanie
Jeżeli ktoś zapytał mnie jaki produkt muszę
mieć zawsze w lodówce z pewnością odpowiedziałabym pomidory/
koncentrat pomidorowy. Moja kuchnia nie istnieje bez
pomidorów, uwielbiam je pod każdą postacią. Dlatego też sama pytam się siebie dlaczego dopiero w tym roku zrobiłam do swojej spiżarni
sos pomidorowy. Szczególnie, że za 10 kg
pomidorów zapłaciłam całe 10 zł.... czyli tyle ile kosztują 3 małe słoiki koncentratu... a ja mam 12 dużych słoików pysznego sosu :DBędzie idealny do spaghetti, albo gotowy sos na pizzę, albo dodatek do zupy pomidorowej... i wiele innych zastosowań :D
Składniki3 kg
pomidorów3 ząbki
czosnku1/2 małej
papryczki chilli1
cebula1
papryka czerwona1/3 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprzzioła prowansalskiePomidory sparzyć, obrać ze skórki, wsypać do garnka i zblendować.
Czosnek,
cebulę,
chilli i
paprykę drobno posiekać.Na patelnię wlać
oliwę dodać posiekane warzywa i dusić przez 2-3 minuty, a następnie przelać wszystko do
pomidorów. Przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok godzinę, aż
woda wyparuje a nasz sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Posmakować i przyprawić wg potrzeb. Przelewać gorący sos do czystych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odczekać aż wystygnie. Najlepiej przechowywać w piwnicy.