Wykonanie
Składniki:- 1
bakłażan- 1/2
papryki żółtej- 1/2
papryki czerwonej- 1 mała
cukinia- 1/2 puszki krojonych
pomidorów- 1 mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- garść startego
żółtego sera-
oregano-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.2.
Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę,
cebulę siekamy,
cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.3. Na łyżce
oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki
wody, dodajemy
pomidory, zmiażdżony
czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.4.
Bakłażana płuczemy pod bieżącą
wodą i podsmażamy na
oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy
startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.