ßßß Cookit - przepis na Imam bayildi-nadziewany bakłażan

Imam bayildi-nadziewany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- oregano
- sól i pieprz
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.
2. Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/05/imam-bayildi-nadziewany-bakazan.html