Wykonanie
Ostatnio byliśmy u mojego przyjaciela Mateusza i jego żony Agnieszki. Wyprowadzili się z Warszawy i zamieszkali na wsi. Muszę przyznać, że niegłupi
mieli pomysł. Jeździmy czasem z Madzią do nich popić, powspominać i pomoczyć nogi w okolicznej
rzece. No i jak tak sobie piliśmy, wspominaliśmy i moczyliśmy nogi w
rzece to Mateusz wspomniał tak mimochodem, że tu obok jest dom do sprzedania.
Madzia od razu podłapała temat i koniec już był jakiejkolwiek rozmowy. Tylko "Paaaweł, kupmy dom na wsi, no kupmyyy!" Eeehh, zasadniczo chętny zawsze jestem na głupie pomysły
Madzi. A im pomysł głupszy tym ja jestem chętniejszy. W
sumie tak naprawdę pomysł przecież głupi nie jest. Taki dom na wsi to naprawdę fajna rzecz. Dość szybko okazało się, że ten dom jednak nie jest na sprzedaż (a szkoda, bo był naprawdę super i nie zawahałbym się go kupić, tak od ręki). Ale Mateusz wspomniał, że sporo tutaj widział domów na sprzedaż. Wyruszyliśmy więc na spacer po wiosce. Dość szybko natknęliśmy się na wielką kartkę "SPRZEDAM". Patrzymy przez płot: ktoś jest w środku. Zadzwoniliśmy więc pogadaliśmy, obejrzeliśmy teren, itp. Spoko, fajnie. Dużo kwiatów, dużo warzyw, drzewa
owocowe... Ucięliśmy sobie z właścicielami miłą pogawędkę i na koniec, gdy już wychodziliśmy,
Madzia dostała od pani właścicielki wielką dorodną
cukinię. Ogromną! Właśnie dopiero co z krzaka zerwaną. Tak żeby coś dobrego przygotowała. I właśnie do tego zmierzałem. Bo dom nieważny, mieszkanie na wsi nieważne,
cukinia ważna. Bo z
cukinii już następnego dnia powstało genialne leczo! Sycące i rozgrzewające. Co prawda jest sierpień i rozgrzewające dania być może nie są na topie, ale to leczo było naprawdę genialne!
cukinia (waga 1-1,2 kg)1
czerwona papryka1
żółta papryka0,6 kg
kiełbasy3
cebule2 puszki krojonych
pomidorów1 duży ząbek
czosnku70 g
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
oreganoCukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Jak
cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić.
Cebulę kroimy w
pióra.
Paprykę kroimy w prostokątne kawałki, mniej więcej 1x2 cm.
Kiełbasę kroimy na plasterki i wkładamy do garnka. Smażymy w garnku bez dodatku
oleju. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z
kiełbasy. Po chwili dorzucamy pokrojoną
cukinię,
cebulę i
paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.Dodajemy
pomidory,
koncentrat pomidorowy i przepuszczony przez praskę
czosnek. Gotujemy jeszcze trochę aż
cukinia będzie miękka, ale nierozgotowana. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)