Wykonanie
Nie jest to zupełnie tradycyjne leczo, bo
papryka nie jest jego głównym składnikiem, tym niemniej jest jej tyle, że jak sądzę pod leczo się kwalifikuje ;) W każdym razie połączenie duszonych pysznych
pieczarek, różnych odmian
papryk,
cukinii,
cebuli i
pomidorów w sosie pachnącym
czosnkiem jest bardzo udane i jako letni obiad sprawdza się doskonale.



Składniki :3
cebule1 średnia
cukinia1
żółta papryka1
czerwona papryka1
zielona papryka2 białe
papryki15 średnich
pieczarek2 dojrzałe
pomidory1 łyżka
koncentratu pomidorowego5 ząbków
czosnkusól,
pieprz do smaku2-3 łyżki
olejuPrzygotowanie:Wszystkie warzywa kroję w dowolne kawałki: u mnie
cebule w półplasterki,
cukinię w dużą kostkę,
pieczarki w piórka,
papryki w paseczki lub kostkę,
pomidory w niewielkie kawałki. Kolejno na dużej, głębokiej patelni smażę po kilka minut ( przekładając na jedną stronę gdy się usmażą) :
cebulę,
pieczarki i
cukinię. Każde leciutko
solę. Na tak przygotowaną bazę wykładam pozostałe warzywa, dodaję posiekany w plasterki
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem, duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaję
przecier pomidorowy, ewentualnie dolewam troszkę
wody i duszę kolejne 10-15 minut. Podaję gorące ze świeżym
pieczywem.Przepis autorski.

