ßßß Cookit - przepis na Leczo na talerz i do słoika :)

Leczo na talerz i do słoika :)

nazwa

Wykonanie

Tą potrawę zna pewnie każde z Was, ale czy wiedzieliście, że można ją również przechowywać w spiżarni? Wystarczy zapasteryzować, by w zimie cieszyć się smakiem lata zaklętym w słoiku :)
Składniki (3 porcje i 2 słoiczki):
cukinia
papryka czerwona
2 papryki igołomskie (lub 1 żółta)
papryka zielona (u mnie brak)
cebula
5 pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki oraz cukru
łyżka oleju
sól, pieprz
Cukinię kroję w kostkę (jeżeli jest młoda, można jej nie obierać), cebulę w półplastry, papryki w paseczki. Na oleju podsmażam cebulę, gdy się zeszkli, dodaję papryki i cukinię.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na niezbyt małe kawałki. Wszystkie warzywa z patelni przekładam do garnka, dodaję pomidory, doprawiam i duszę ok. pół godziny do miękkości. Jeżeli trzeba doprawiam jeszcze - jednak dla mnie łyżeczka papryki ostrej to bardzo dużo, ale jak ktoś lubi pikantne dania, może jeszcze poszarżować :)
Leczo przekładam do słoików i pasteryzuję przez jakieś 10 minut.
Jeśli lubicie, możecie dodać do potrawy podsmażoną kiełbasę, kawałki filetu z kurczaka lub parówki (zwykłe albo sojowe). Można ją serwować jako samodzielne danie, z dodatkiem chleba lub jako dodatek do danie głównego.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/07/leczo-na-talerz-i-do-soika.html