Wykonanie
Tą potrawę zna pewnie każde z Was, ale czy wiedzieliście, że można ją również przechowywać w spiżarni? Wystarczy zapasteryzować, by w zimie cieszyć się smakiem lata zaklętym w słoiku :)
Składniki (3 porcje i 2 słoiczki):
cukiniapapryka czerwona2
papryki igołomskie (lub 1 żółta)
papryka zielona (u mnie brak)
cebula5
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowegopo łyżeczce ostrej i
słodkiej papryki oraz
cukrułyżka
olejusól,
pieprzCukinię kroję w kostkę (jeżeli jest
młoda, można jej nie obierać),
cebulę w półplastry,
papryki w paseczki. Na
oleju podsmażam
cebulę, gdy się zeszkli, dodaję
papryki i
cukinię.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na niezbyt małe kawałki. Wszystkie warzywa z patelni przekładam do garnka, dodaję
pomidory, doprawiam i duszę ok. pół godziny do miękkości. Jeżeli trzeba doprawiam jeszcze - jednak dla mnie łyżeczka
papryki ostrej to bardzo dużo, ale jak ktoś lubi pikantne dania, może jeszcze poszarżować :)Leczo przekładam do słoików i pasteryzuję przez jakieś 10 minut.Jeśli lubicie, możecie dodać do potrawy podsmażoną
kiełbasę, kawałki
filetu z kurczaka lub
parówki (zwykłe albo
sojowe). Można ją serwować jako samodzielne danie, z dodatkiem
chleba lub jako dodatek do danie głównego.