ßßß
U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami stanowiła pyszny obiad, ale ze świeżym pieczywem będzie pysznym śniadaniem. Pikantny sos, rozpływające się, kremowe żółtka... Czego chcieć więcej?Składniki (dwie duże porcje):- 7-8 przepiórczych jaj- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 cebula- 1 czerwona papryka- ok. 100g kiełbasy chorizo- 1/2 pęczka szczypiorku- 1 łyżka octu winnego- 5 łyżek oliwy- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 2 duże ząbki czosnku- 1/2 łyżeczki cukru- szczypta kuminu- szczypta chili- sól, pieprz do smakuCebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie do lekkiego zezłocenia. Chorizo obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli, razem z pokrojoną drobno papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Krótko podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko pomidorami. Dodajemy ocet winny i cukier, mieszamy. Gotujemy do zredukowania płynu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos będzie gęsty, robimy w nim łyżką dołeczki i w każdy wbijamy po jednym jajku. Przykrywamy i tak smażymy do ścięcia jajek. Przed podaniem posypujemy szczypiorem.
Smacznego!