ßßß


1 szkl. ryżu400 g mięsa mielonegoszczypta oreganoszczypta bazyliiszczypta ziół prowansalskichpół łyżeczki papryki słodkiejsólpieprz2 jajkapół szkl wody1 pomidorżółty ser do posypania na sałatkęsałata rzymska kilka liścirukola 1 duża garść1 jabłkopół cebuli1 duży pomidorsól1 łyżeczka cukruoliwa.Ryż ugotować w dwu szkl wody, wystudzić. Wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy jajka i wodę. dobrze wymieszać. Wyłożyć w nałtuszczone naczynie żaroodporne dobrze wyrównać i przykryć plasterkami pomidora. Posypać serem i zapiec ok 40 min w temp ok 200 stPrzygotować sałatkę ; Sałatę i rukolę wypłukać i osuszyć, pokroić niezbyt drobno. Pomidor, cebulę i jabłko pokroić w kostkę, dodać do sałatki,Posolić posypać cukrem, wymieszać i odstawić. Przed podaniem doprawić oliwą.