Wykonanie
Zapiekanek z
mięsem mielonym jest całe mnóstwo,to danie z
mięsem mielonym jest bardzo klasyczne tyle że z dodatkiem
bakłażana.Pyszne,proste w przygotowaniu do
makaronu idealne.

SKŁADNIKI :0,5 kg
mięsa mielonego1 spory
bakłażan2 puszki
pomidorów2
cebule1 szklanka
wody1 łyżeczka
oreganosól,
pieprz,
słodka papryka w proszku15 dkg
sera goudy1
jajko4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
przecieru pomidorowegoMięso mielone przekładamy do miski,dodajemy
jajko,
sól pieprz,odrobinę
oregano,dwa ząbki przeciśniętego
czosnku,drobno pokrojoną
cebulę,wszystko dokładnie mieszamy.
Bakłażana kroimy w plastry,skrapiamy
oliwą,następnie obsmażamy z obu stron na patelni teflonowej.Odstawiamy.SOS:Na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy,dodajemy drobno pokrojoną
cebulę,
oregano,przeciśnięty
czosnek.Całość smażymy,zalewamy
pomidorami z puszki,dodajemy przecier i mieszamy,dolewamy
wodę.Gotujemy 10-15 minut,gdy sos zgęstnieje doprawiamy go
solą,
pieprzem i
cukrem.Farsz
mięsny zwijamy w plastry upieczonego
bakłażana.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość
sosu pomidorowego,kładziemy roladki
mięsne i zalewamy pozostałym sosem,posypujemy
startym serem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170-180*C,pieczemy 30 minut.Smacznego!

