Wykonanie
Bakłażan faszerowany pysznym nadzieniem mięsnym z nutką
cynamonu, mała namiastka greckiej Moussaki :)

Składniki(na 4 porcje)- 2
bakłażany- 250 g
mięsa mielonego- 500 g
pomidorów z puszki (krojonych)- 60 g
sera feta- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/3 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżeczki
słodkiej papryki- 2 łyżeczki
oregano-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie
Bakłażany przekroić na pół, posypać
solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie
bakłażany wydrążyć zostawiając ściankę o grubości 0,5-1 cm (można wyrównać powierzchnię skrobiąc łyżką). Wydrążony środek
bakłażana pokroić w kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec
bakłażany przez 10 minut. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać
czosnek,
mięso mielone i podsmażyć. Następnie wsypać
przyprawy:
sól,
pieprz, łyżeczkę
oregano, 1/3 łyżeczki
cynamonu i 1 łyżeczkę
słodkiej papryki. Dodać
pomidory z puszki, wydrążoną część
bakłażana oraz 1/3 szklanki
wody, wymieszać i dusić około 15 minut. Lekko podpieczone
bakłażany faszerować przygotowanym nadzieniem, posypać pokruszoną
fetą i szczyptą
oregano i piec na blaszce nasmarowanej
oliwą około 10-15 minut w 200 C. Smacznego!