ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 2 bakłażany- 250 g mięsa mielonego- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)- 60 g sera feta- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1/3 łyżeczki cynamonu- 2 łyżeczki słodkiej papryki- 2 łyżeczki oregano- sól, pieprz do smakuPrzygotowanieBakłażany przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany wydrążyć zostawiając ściankę o grubości 0,5-1 cm (można wyrównać powierzchnię skrobiąc łyżką). Wydrążony środek bakłażana pokroić w kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec bakłażany przez 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać czosnek, mięso mielone i podsmażyć. Następnie wsypać przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę oregano, 1/3 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Dodać pomidory z puszki, wydrążoną część bakłażana oraz 1/3 szklanki wody, wymieszać i dusić około 15 minut. Lekko podpieczone bakłażany faszerować przygotowanym nadzieniem, posypać pokruszoną fetą i szczyptą oregano i piec na blaszce nasmarowanej oliwą około 10-15 minut w 200 C. Smacznego!