Wykonanie

Jestem już po kolejnym wyjeździe i stąd ta tygodniowa przerwa na blogu. Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje, ale do tego czasu
będę chciała z
Wami podzielić inspiracjami i relacjami z dwóch wyjazdów, więc bądźcie cierpliwi. Zanim to nastąpi mam dla Was grecki przysmak. Częściej gustuje w kuchni włoskiej, ale trzeba próbować wszystkiego. Każdy podkreśla, że poniższa potrawa jest bardzo pracochłonna, a niektórych nawet męczy. Według mnie nie jest najgorzej. Wystarczy sobie wszystko rozplanować lub ewentualnie przygotować główne produkty dzień wcześniej. Jeśli jednak wciąż będzie to dla Was zbyt wiele to uwierzcie mi, że czasami można się przełamać i poświęcić trochę czasu na takie danie! Z talerzy znika w mgnieniu oka :)Składniki:1,2 kg
mięsa mielonego2,5
bakłażana4 średnie
ziemniaki1
cebula2 ząbki
czosnku200ml czarownego
wytrawnego wina1kg świeżych
pomidorówcukieroliwasól,
pieprz, kumin,
cynamon,
oreganoser fetaPrzygotowanie:
Bakłażany kroimy w talarki, układamy na desce i solimy, aby puściły sok i po około 30 minutach dokładnie odciskamy. Odkładamy na bok.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek. Kiedy całość się zeszkli dokładamy
mięso, które smażymy do zbrązowienia.
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy (można sparzyć) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do
mięsa. Dolewamy
wino oraz przyprawiamy odrobiną
cukru. Dodajemy pozostałe
przyprawy (ok. 1/3 łyżeczki). Doprowadzamy do wrzenia, aż cały sok odparuje.
Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w talarki.
Bakłażany opłukujemy z
soli.Sos: W garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Stopniowo dolewamy
mleko i gotujemy. Po przestygnięciu dodajemy
przyprawy oraz
jajko. Całość porządnie mieszamy, a na koniec dorzucamy pokrojony w kostkę
ser.Na dnie naczynia układamy
ziemniaki.Następną warstwą jest
bakłażan,
mięso i ponownie
bakłażan. Wierzch polewamy sosem.Mussakę pieczemy w 180-200 stopniach przez około 60 minut. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy sos się zetnie i zarumieni. Podajemy natychmiast.Smacznego :)


