ßßß Cookit - przepis na Mussaka

Mussaka

nazwa

Wykonanie

Jestem już po kolejnym wyjeździe i stąd ta tygodniowa przerwa na blogu. Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje, ale do tego czasu będę chciała z Wami podzielić inspiracjami i relacjami z dwóch wyjazdów, więc bądźcie cierpliwi. Zanim to nastąpi mam dla Was grecki przysmak. Częściej gustuje w kuchni włoskiej, ale trzeba próbować wszystkiego. Każdy podkreśla, że poniższa potrawa jest bardzo pracochłonna, a niektórych nawet męczy. Według mnie nie jest najgorzej. Wystarczy sobie wszystko rozplanować lub ewentualnie przygotować główne produkty dzień wcześniej. Jeśli jednak wciąż będzie to dla Was zbyt wiele to uwierzcie mi, że czasami można się przełamać i poświęcić trochę czasu na takie danie! Z talerzy znika w mgnieniu oka :)
Składniki:
1,2 kg mięsa mielonego
2,5 bakłażana
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml czarownego wytrawnego wina
1kg świeżych pomidorów
cukier
oliwa
sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano
ser feta
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w talarki, układamy na desce i solimy, aby puściły sok i po około 30 minutach dokładnie odciskamy. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy całość się zeszkli dokładamy mięso, które smażymy do zbrązowienia.
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy (można sparzyć) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa. Dolewamy wino oraz przyprawiamy odrobiną cukru. Dodajemy pozostałe przyprawy (ok. 1/3 łyżeczki). Doprowadzamy do wrzenia, aż cały sok odparuje.
Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w talarki. Bakłażany opłukujemy z soli.
Sos: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy. Po przestygnięciu dodajemy przyprawy oraz jajko. Całość porządnie mieszamy, a na koniec dorzucamy pokrojony w kostkę ser.
Na dnie naczynia układamy ziemniaki.Następną warstwą jest bakłażan, mięso i ponownie bakłażan. Wierzch polewamy sosem.
Mussakę pieczemy w 180-200 stopniach przez około 60 minut. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy sos się zetnie i zarumieni. Podajemy natychmiast.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/08/mussaka.html