Wykonanie
W
sumie mogę powiedzieć, że to jest moja wariacja na temat
sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale
póki co taka smakuje nam najbardziej.
Sos boloński, który przyrządzam jest z dodatkiem
marchewki i
pieczarek, dzięki
czemu jest bardziej soczysty i sycący. Dzieci mogły by jeść go na okrągło, w
sumie szczerze
powiem, że nie wiem, co
pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły
makaron z
sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała
makaron z
sosem pomidorowym, bez
mięsa, posypany
serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu na szczęście niejadków nie posiadam, sama również od małego uwielbiałam jeść, co się nie zmieniło, a już to danie przywołuje dzieci do kuchni z pytaniami „kiedy obiad”
Składniki:– 1 duża
cebula;– 1 ząbek
czosnku;– 1 średnia
marchewka;– 4 duże
pieczarki;– 0,5 kg
mięsa mielonego;– 400 ml passaty pomidorowej (
przecieru pomidorowego);–
oregano,
sól,
pieprz,
bazylia,
papryka słodka w płatkach,
cukierWykonanie:
Cebulę i
czosnek posiekać.
Marchewkę i
pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać
marchewkę i
pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać
mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać
zioła, passatę
pomidorową i 1/4 łyżeczki
cukru.
Cukier niesamowicie podkreśla smak
pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego[cookd]