Wykonanie
Wracam do domu z myślą, że na obiad będzie spaghetti z klopsikami. Pytam Bąbla co było na obiad w przedszkolu... a on że spaghetti. Myślę, no to trzeba będzie kombinować coś innego z obiadem. A na to Bartek....czyta w myślach czy co?! Na obiad chce kluski z
sosem pomidorowym i klopsiki i dokładkę (dokładka najważniejsza). Nie wiem gdzie ten maluch wciąga i kumuluje to jedzenie, ale jest jak odkurzacz i worek bez dna razem wzięty. Żebym to ja miała taka przemianę materii jak on. Tak więc jak widać można i dwa
razy dziennie jeść spaghetti z klopsikami.puszka krojonych
pomidorów500ml
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnku2
cebule250g
pieczarekoregano,
sól,
pieprz,
cukierolejklopsiki500g
mielonego mięsa1
jajkobułka tartasól,
pieprzMięso mielone wyrobić z
jajkiem i odrobiną
bułki tartej, doprawić. Uformować pulpeciki i ew obtoczyć w
bułce tartej albo smażyć bez panierki.
Cebule pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na
oleju. Dorzucić pokrojone dosyć drobno, ale bez przesady,
pieczarki. Całość mieszać od czasu do czasu, doprawić
sola i
pieprzem. Kiedy
woda z
pieczarek odparuje, dodajemy
pomidory, doprawiamy
solą,
pieprzem, szczypta
cukru i
oregano. Kiedy
sos jest już gotowy dodajemy klopsiki, mieszamy, podajemy z
makaronem ugotowanym al dente.