ßßß
Składniki ( dla 2 osób):250g mięsa mielonego300g makaronu np. świderki2 łyżki sera żółtego1 jajko3 ząbki czosnku1 cebula2-3 łyżki bułki tartejoregano,bazylia1 puszka całych pomidorówolejsól, pieprz i cukierWykonanieMięso mielone połączyłam z serem startym na tarce, jajkiem, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, bułką tartą, łyżeczką oregano, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszałam i uformowałam z mięsa kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażyłam klopsiki z obu stron na złoty kolor (choć to nie jest konieczne). Następnie na dużej patelni lub można to zrobić w rondlu o grubym dnie rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Po zeszkleniu cebuli dodałam pomidory z puszki, trzeba je rozgotować. Gdy pomidory rozgotują się włożyłam pojedynczo pulpeciki i ostrożne polałam je sosem. Gotowałam pod przykryciem ok.20min, na sam koniec sos doprawiłam oregano, bazylią, solą i szczyptą cukru. Podałam z makaronem i posypałam natką.


Opracowała Daria