Wykonanie
Posialiśmy w tym roku
dynie i teraz kwitną na potęgę. Obok żeńskich kwiatów ( będą
owoce !) są też i męskie, postanowiłam je nadziać i zrobić z nimi tartę. Farsz zrobiłam w dwóch rodzajach –
mięsno –
ryżowy i wegetariański z
ryżu z
pomidorami i
cebulką, żeby i córka mogła tarty spróbować . Do towarzystwa dodałam im
zieloną fasolkę szparagową, a całość zalałam przed upieczeniem
jajkiem rozkłóconym z
naturalnym jogurtem. Wyszła ciekawa w smaku
tarta, z resztą pierwsza moja wytrawna.Ciastoczubata szklanka
mąki pszennejspora szczypta
soli125 g
masła1 duże
jajko ( z lodówki)2-3 łyżki lodowatej
wodyMieszamy
mąkę z
solą. Dodajemy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
jajko zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.Farsz :szklanka ugotowanego
ryżuok. 15 dkg
mielonego mięsacebulapomidor15 kwiatów dyniszklanka ugotowanej zielonej
fasolkimajeranek,
oregano,
bazyliasól,
pieprzpapryka słodkaolej do smażenia
Mielone mięso podsmażyłam z posiekaną
cebulą ,
solą i
pieprzem. Wymieszałam z 2/3 szklanki
ryżu, doprawiłam
majerankiem i
oregano.Osobno podsmażyłam trochę posiekanej
cebuli, po chwili dodałam pokrojony
pomidor, doprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką. Podsmażyłam aż zmiękł , wymieszałam z
ryżem, doprawiłam świeżą
bazylią i
oregano.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałam na odpowiednią wielkość i wyłożyłam nim formę oblepiając brzegi. Nakłułam widelcem raz przy razie i wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 20 minut.W międzyczasie kwiaty dyni porozchylałam i powyjmowałam ze środka pręciki. Włożyłam do nich farsz – obydwa rodzaje.Gdy
tarta się zrumieniła, wyjęłam ją, poukładałam kwiaty, pomiędzy nie ugotowaną
fasolkę i zalałam
jajkiem rozbełtanym z
jogurtem, doprawionym
solą i
pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut i dopiekłam tartę.Wyszło pyszne letnie danie, kruchy spód komponował się dobrze ze wszystkimi elementami nadzienia. Słodkawy smak kwiatów dyni równoważył przyprawiony na pikantnie farsz, a
jajko zapieczone z
jogurtem dobrze „spinało” całość.Smacznego !