ßßß
główka kapusty włoskiejtorebka ryżu500 g mięsa mielonego2 cebule3 ząbki czosnkułyżka olejujajkosól, pieprz, majeranekwoda lub bulionszklanka passaty pomidorowej (klik)mała cebulaząbek czosnkuoregano, bazyliakoperekPrzygotowanie rozpocząć od ugotowania ryżu, a następnie wystudzeniu go.Z kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać.Zagotować wodę z solą w dużym garnku, gdy zawrze wrzucać liście kapusty na około 5 minut by zmiękły.Cebulę drobno pokroić i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, kiedy będzie szklista dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Mięso mielone wymieszać z usmażoną cebulą z czosnkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.Z miękkich liści kapusty (tych po gotowaniu) wyciąć zgrubiałe nerwy liści.Farsz układać na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać na rulon (jeśli w trakcie okaże się, że liść pękł w jakimś miejscu to dokładam kolejny i zawijam ponownie).Gołąbki układać ciasto w garnku, który należy zalać wodą (wtedy posolić) lub bulionem ponad powierzchnię gołąbków.Gotować 40-60 minut aż gołąbki będą miękkie.Sos możecie przygotować na dwa sposoby:1. w trakcie gotowania dolewacie passatę lub przecier pomidorowy do wody lub gotowania, dzięki czemu wytworzy się Wam naturalny sos.2. jeśli nie chcecie by wszystkie gołąbki były w sosie pomidorowym to najpierw należy przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać czosnek w plasterek, następnie na patelnie przelać trochę (pół szklanki) gotującej się wody/buliony z gołąbków, dolać passatę lub przecier pomidorowy, zioła i chwilę gotować aż się zagęści.Gotowym sosem polać gołąbki.