Wykonanie
Ostatnio staram się przygotować dla Was przepisy na dania z kuchni polskiej, czyli takie, które najbardziej znamy, ale też lubimy. Tak było z gołąbkami, ale żeby było ciekawiej zrobiłam je z użyciem
kapusty włoskiej i dodatkiem
sosu pomidorowego, również troszkę innego, bo na włoskiej passacie pomidorowej.Przypominam Wam przepis na
paprykę faszerowaną
mięsem, która robi furorę - klik .
główka
kapusty włoskiejtorebka
ryżu500 g
mięsa mielonego2
cebule3 ząbki
czosnkułyżka
olejujajkosól,
pieprz,
majeranekwoda lub
bulionszklanka passaty pomidorowej (klik)mała
cebulaząbek
czosnkuoregano,
bazyliakoperekPrzygotowanie rozpocząć od ugotowania
ryżu, a następnie wystudzeniu go.Z
kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać.Zagotować
wodę z
solą w dużym garnku, gdy zawrze wrzucać liście
kapusty na około 5 minut by zmiękły.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju, kiedy będzie szklista dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Mięso mielone wymieszać z usmażoną
cebulą z
czosnkiem, ugotowanym
ryżem,
jajkiem oraz doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.Z miękkich liści
kapusty (tych po gotowaniu) wyciąć zgrubiałe nerwy liści.Farsz układać na liściach
kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać na rulon (jeśli w trakcie okaże się, że liść pękł w jakimś miejscu to dokładam kolejny i zawijam ponownie).Gołąbki układać ciasto w garnku, który należy zalać
wodą (wtedy posolić) lub
bulionem ponad powierzchnię gołąbków.Gotować 40-60 minut aż gołąbki będą miękkie.Sos możecie przygotować na dwa sposoby:1. w trakcie gotowania dolewacie passatę lub
przecier pomidorowy do
wody lub gotowania, dzięki
czemu wytworzy się Wam naturalny sos.2. jeśli nie chcecie by wszystkie gołąbki były w
sosie pomidorowym to najpierw należy przesmażyć posiekaną
cebulkę, dodać
czosnek w plasterek, następnie na patelnie przelać trochę (pół szklanki) gotującej się wody/buliony z gołąbków, dolać passatę lub
przecier pomidorowy,
zioła i chwilę gotować aż się zagęści.Gotowym sosem polać gołąbki.