ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio staram się przygotować dla Was przepisy na dania z kuchni polskiej, czyli takie, które najbardziej znamy, ale też lubimy. Tak było z gołąbkami, ale żeby było ciekawiej zrobiłam je z użyciem kapusty włoskiej i dodatkiem sosu pomidorowego, również troszkę innego, bo na włoskiej passacie pomidorowej.
Przypominam Wam przepis na paprykę faszerowaną mięsem, która robi furorę - klik .
główka kapusty włoskiej
torebka ryżu
500 g mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
jajko
sól, pieprz, majeranek
woda lub bulion
szklanka passaty pomidorowej (klik)
mała cebula
ząbek czosnku
oregano, bazylia
koperek
Przygotowanie rozpocząć od ugotowania ryżu, a następnie wystudzeniu go.
Z kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać.
Zagotować wodę z solą w dużym garnku, gdy zawrze wrzucać liście kapusty na około 5 minut by zmiękły.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, kiedy będzie szklista dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso mielone wymieszać z usmażoną cebulą z czosnkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Z miękkich liści kapusty (tych po gotowaniu) wyciąć zgrubiałe nerwy liści.
Farsz układać na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać na rulon (jeśli w trakcie okaże się, że liść pękł w jakimś miejscu to dokładam kolejny i zawijam ponownie).
Gołąbki układać ciasto w garnku, który należy zalać wodą (wtedy posolić) lub bulionem ponad powierzchnię gołąbków.
Gotować 40-60 minut aż gołąbki będą miękkie.
Sos możecie przygotować na dwa sposoby:
1. w trakcie gotowania dolewacie passatę lub przecier pomidorowy do wody lub gotowania, dzięki czemu wytworzy się Wam naturalny sos.
2. jeśli nie chcecie by wszystkie gołąbki były w sosie pomidorowym to najpierw należy przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać czosnek w plasterek, następnie na patelnie przelać trochę (pół szklanki) gotującej się wody/buliony z gołąbków, dolać passatę lub przecier pomidorowy, zioła i chwilę gotować aż się zagęści.
Gotowym sosem polać gołąbki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/goabki-z-kapusty-woskiej-w-sosie.html