ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem

Papryka faszerowana mięsem

nazwa

Wykonanie

Taka papryka to pewnego rodzaju klasyk na naszych stołach. Tą robiłam z przepisu mojej Mamy, następnym razem pokażę Wam, jak przygotowuje ją moją Babcia. Na blogu jest też przepis na przystawkę na zimno z papryki:
5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
200 g startego żółtego sera
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
Mięsną masę wypełniamy papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
Piec jeszcze 15 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/08/papryka-faszerowana-miesem.html