ßßß
5 sztuk czerwonej papryki500 g mielonego mięsatorebka ugotowanego ryżu2 cebule2 ząbki czosnkułyżeczka bazylii suszonej lub oreganojajkosól, pieprzłyżka oliwaszklanka wody lub bulionu200 g startego żółtego seraPapryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.Mięsną masę wypełniamy papryki.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.Piec jeszcze 15 minut.