ßßß
5 sztuk czerwonej papryki500 g mielonego mięsatorebka ugotowanej kaszy gryczanej2 cebule2 ząbki czosnkułyżeczka bazylii suszonej lub oreganopół pęczka natki pietruszkijajkosól, pieprzłyżka oliwaszklanka wody lub bulionu150 g sera gorgonzolaPapryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.-ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.Na ciepłe papryki nakładamy ser gorgonzola.

