Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na danie, którego moja mama dawno nie robiła. Zakasałam rękawy i zrobiłam wszystko zgodnie z jej instrukcjami – i wyszło pysznie! Miękka, łagodna
cukinia z solidną porcją
mięsa i aromatycznym
sosem pomidorowym – obiad prosty, ale jaki pyszny :)FASZEROWANA
CUKINIASkładniki na 4 porcje:2
cukinie500g
mielonego mięsa wieprzowego
Jajko5 łyżek
bułki tartej5 łyżek
wody½
cebuliSólPieprzok. 250g
pomidorów z puszki/słoikaZąbek
czosnkuSuszona
bazyliaoreganooliwaMięso wymieszać z posiekaną
cebulą,
solą,
pieprzem,
jajkiem i
wodą i wyrabiać przez kilka minut.
Cukinie przekroić i wydrążyć łyżką pestki, napełnić
mięsem i położyć w brytfance wysmarowanej
oliwą.
Pomidory podgrzać w rondelku, wymieszać z
czosnkiem,
bazylią i
oregano, sosem polać
cukinie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (w trakcie pieczenia można posypać
startym serem). Podawać z
ryżem i
sosem czosnkowym.