Wykonanie
5 sztuk
czerwonej papryki500 g
mielonego mięsa z indykatorebka ugotowanej
kaszy gryczanej2
cebule2 ząbki
czosnkułyżeczka
ziół prowansalskichpół pęczka
natki pietruszkijajkosól,
pieprzłyżka
oliwaszklanka
wody lub
bulionuPapryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na
oliwie, aż będzie szklista.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z
kaszą gryczaną,
jajkiem,
cebulą z
czosnkiem, posiekaną
natką pietruszki i
przyprawami :
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.
Mięsną masą wypełniamy
papryki.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać
bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.-ułożyć w głębokiej patelni, zalać
bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.Na ciepłe
papryki można nałożyć
żółty ser.