Wykonanie
Placki z
kaszy gryczanej przypominają mi w smaku troszkę mielone.Są bardzo chrupiące i bardzo sycące, ale koniecznie muszą być podane z jakimś sosem, czy gulaszem, bo biorąc pod uwagę fakt, iż
kasza jest z natury sucha, to i te placki bez sosu, dużo
tracą na smaku :)Składniki:2 woreczki
kaszy gryczanej200dag
sera żółtego1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka3-4 łyżki
bułki tartej ( w zależności od tego jak masa będzie się kleiła )
sól,
pieprzłyżka
ziół prowansalskichgarść
natki pietruszki ( opcjonalnie )Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Studzimy.
Ser ścieramy, ząbki
czosnku przeciskamy przez praskę,
cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor.Wszystkie składniki łączymy ze sobą kiedy
kasza jest już przestudzona. Mieszamy dokładnie ( najlepiej dłonią ).Jeżeli masa będzie zbyt sypka, możemy ją redukować dodając ewentualnie jeszcze
jajko, czy
bułkę tartą ( można też dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej ).Moja gotowa już masa, nie była bardzo zwarta, dlatego smażyłam malutkie kotleciki ( wielkości małej, dziecięcej dłoni :D ) i kiedy już się podsmażyły, były super chrupiące i zwarte :) Żaden się nie rozwalał, każdy był idealny :)
Kategorie: