ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Wersja rozszerzona kotletów mielonych. Wzbogacona o włoską kapustę, w sosie z całych pomidorów. Smakiem wszyscy się zachwycamy, a zapach... Zapach pysznego obiadu w gronie najbliższych. Zapach pomidorów złamany aromatem czosnku. Zapach Domu - przez duże D :)
Składniki:
2 torebki ugotowanego ryżu
350 g mielonego mięsa
1/2 szt. małej kapusty włoskiej
1 papryka czerwona
2 jajka
50 g bułki tartej
sól
pieprz
papryka słodka mielona
bazylia suszona
olej
2 cebule
1 puszka pomidorów całych bez skórki
2 ząbki czosnku
200 ml wody
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj i wrzuć na wrzącą wodę. Doprowadź do wrzenia, przecedź i przestudź. Wymieszaj ryż, mięso, osączoną i chłodną kapustę z przyprawami, bułką i jajkami. Uformuj kotlety i podsmaż je na oleju.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory (pod wpływem duszenia rozgotują się i utworzą gęsty sos), czosnek i wodę. Do gorącego sosu włóż podsmażone kotlety i duś około 20-30 minut (w zależności od wielkości).
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/08/goabki-bez-zawijania.html