Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 5dag
masła- 10dag
mąki pszennej- 2 łyżki zimnej
wody- szczypta
soli*na farsz- 20dag
mięsa mielonego- 1/2
papryki czerwonej- 1/2
papryki zielonej- 1
cebula- 1 op.
pomidorów krojonych
czosnek i
bazylia Pudliszki- 1/2 łyżeczki
cukru- 2 ząbki
czosnku- 1
jajko- 3 łyżki
śmietany 18%-
sól i
pieprz-
bazylia- 1 łyżka
olejuSposób przygotowania:1. Ciasto szybko wyrabiamy z
mąki, zimnego
masła,
wody i
soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.2.
Papryki kroimy w małe paseczki,
cebulę i
czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na
oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy
mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy
pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku
cukier,
sól i
pieprz, studzimy.3. Średnią formę na tarte wykładamy
ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).4. Wystudzony farsz mieszamy z
jajkiem i
śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy
bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.