Wykonanie
Składniki:*na farsz- 50 dag
mięsa mielonego- 2 ząbki
czosnku- 30 dag
pieczarek- 2
jajka- 1
cebula- 2 łyżki
śmietany do
sosów-
sos sojowy-
sól i
pieprz*na naleśniki- 50 ml
wody- 250 ml
mleka- 250g
mąki pszennej- 1
jajko- szczypta
soli*dodatkowo- 2
jajka-
bułka tarta-
olej*na sos- 1/2
papryki czerwonej- 1/2
papryki zielonej- 1/2
papryki żółtej- 1
pomidor-
bazylia-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości
oleju, odstawiamy do wystygnięcia.2. Na łyżce
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach
pieczarki, chwilę smażymy.
Mięso przyprawiamy
solą,
pieprzem,
sosem sojowym, dodajemy dwa
jajka, mieszamy. Przyprawione
mięso dodajemy do
pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy
śmietanę, zdejmujemy z ognia.3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.4.
Papryki i
pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.