ßßß
Składniki :0,5 kg mielonego mięsa z łopatki6-7 pieczarek średniej wielkości2 czubate łyżki bułki tartej1 jajko3 łyżki wodysól , pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 ząbek świeżego )1 mała cebulkaolej
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz , czosnek , jajko , wodę . Na tarce o drobnych oczkach ścieramy surową cebulę i dodajemy do pozostałych składników . Całość wyrabiamy na gładką masę . Pieczarki oczyszczamy . Teraz od mięsnej masy odrywamy porcję wielkości łyżki , formujemy w kulę , rozpłaszczamy ją na dłoni , układamy na niej pieczarkę i otulamy ją mięsem . Formujemy kule , dociskając je w dłoni , tak ,żeby pozbyć się powietrza ze środka kotleta , wtedy pieczarki nie oddzielą i kotlecik będzie pyszny i ładny zarazem . Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia , smarujemy ją olejem i układamy nasze śliczne kulki , każda smarując po wierzchu olejem . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 30- 40 minut . Obiad gotowy , teraz klasyczne tłuczone pieczarki , duszona marchewka i..pychota , a wieczorem na kanapkę 😉 Smacznego !