Wykonanie
Składniki:- 0,5kg
mięsa mielonego- 2
jajka- ok. 0,5 szklanki
bułki tartej- 250g
pieczarek-
kostka rosołowa-
oregano,
bazylia-
vegeta lub ziarenka smaku- 1 mała
cebula- 0,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
wody- 1/4 szklanki
śmietany- pęczek świeżego
koperku-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Pieczarki obieramy kroimy na małe i cienkie kawałki i smażymy wraz z
cebulą na patelni ok. 5min.2. Do miski wkładamy
mięso mielone,
jajka, ostudzone
pieczarki,
zioła,
tartą bułkę i
vegetę do smaku. Wszystko mieszamy i formujemy pulpety, które obtaczamy w
mące i smażymy na
oleju na złoty kolor.3. Do garnka wlewamy
wodę, wrzucamy
kostkę rosołową i posiekany
koperek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. W kubku przygotowujemy zaklepkę z 2 łyżeczek
mąki,
śmietany i 4 łyżek
wody, wlewamy to do gotującego się
wywaru.4. Do
wywaru przekładamy usmażone pulpety i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.