ßßß
2-3 długie papryki4 pomidorki
300 g mięsa mielonego100 g kaszki kus kuspieprzsól
szczypta chiliszczypta czerwonej papryki słodkiejoreganobazylia1 jajko1/3 szkl wody na sos3 pomidory1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 łyżki śmietanyoreganobazyliasólpieprz1-2 łyżeczki cukruPapryczki i pomidorki umyć i wydrążyć, gniazda nasienne usunąć a z pomidorków środki pozostawić do sosu. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (kaszka kus kus na sucho) dodać wodę i nadziać warzywa, przykryć krążkiem odciętym na początku. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min temp 200 stPrzygotować sos; w garnku rozpuścić masło, przyrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać wydrążone środki z pomidorów i obrane i pokrojone pomidory, przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać cukier, podlać odrobiną wody i gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.