Wykonanie
2-3 długie
papryki4
pomidorki300 g
mięsa mielonego100 g
kaszki kus kus
pieprzsólszczypta
chiliszczypta
czerwonej papryki słodkiej
oreganobazylia1
jajko1/3 szkl
wody na sos3
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła3 łyżki
śmietanyoreganobazyliasólpieprz1-2 łyżeczki
cukruPapryczki i
pomidorki umyć i wydrążyć, gniazda nasienne usunąć a z
pomidorków środki pozostawić do sosu. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (
kaszka kus kus na sucho) dodać
wodę i nadziać warzywa, przykryć krążkiem odciętym na początku. Posmarować
oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min temp 200 stPrzygotować sos; w garnku rozpuścić
masło, przyrumienić posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać wydrążone środki z
pomidorów i obrane i pokrojone
pomidory, przyprawić
oregano,
bazylią,
solą i
pieprzem, dodać
cukier, podlać odrobiną
wody i gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i dodać
śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.