Wykonanie
To najlepsza zupa pomidorowa, ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach
mięsnych.
Pomidorową lubią wszyscy, z apetytem wcinają dzieci i ze smakiem zajadają dorośli. Do przygotowania zupy wykorzystałam
wywar z gotowania
golonki, klik przepis tutaj. To
wywar wyjątkowo treściwy i esencjonalny, dzięki temu pomidorowa ma tak wyjątkowy, głęboki smak. Jest gęsta, słodko-kwaskowata i bardzo, bardzo pomidorowa, po prostu pyszna. Jeśli nie znacie tego smaku, a jesteście w posiadaniu
wywaru z gotowania
golonki koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:1 puszka
pomidorów - 400g1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprzszczypta
cukru1 litr
wywaru z gotowania
golonki1 łyżka
masła ghee2 łyżki
śmietanyświeże listki
oregano lub
bazyliiWykonanie:
wywar z gotowania
golonki schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce i zebrać gruby kożuch tłuszczuobrać
cebulę i
czosnek. Pokroić w kostkę.rozgrzać w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę
masło i zeszklić
cebulę. Dodać
czosnek. Wlać
pomidory z puszki i
wywar z gotowania
golonki. Gotować około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za kwaśna wlej więcej
wywaru z
golonki. Wszystko zależy od jakości i smaku
pomidorów z puszki. Należy pamiętać, że
pomidory z puszki są bardziej aromatyczne i bardziej "
pomidorowe" niż domowe przeciery.całość zblendować (choć nie jest to konieczne) w międzyczasie w odzielnym garnku ugotować
makaron lub
ryżzupę rozlać do kokilek. Podawać z ugotowanym
makaronem, kleksem
śmietany i posiekanymi
ziołamiŻYCZĘ SMACZNEGO !