ßßß Cookit - przepis na Najlepsza pomidorowa z recyklingu

Najlepsza pomidorowa z recyklingu

nazwa

Wykonanie

To najlepsza zupa pomidorowa, ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach mięsnych. Pomidorową lubią wszyscy, z apetytem wcinają dzieci i ze smakiem zajadają dorośli. Do przygotowania zupy wykorzystałam wywar z gotowania golonki, klik przepis tutaj. To wywar wyjątkowo treściwy i esencjonalny, dzięki temu pomidorowa ma tak wyjątkowy, głęboki smak. Jest gęsta, słodko-kwaskowata i bardzo, bardzo pomidorowa, po prostu pyszna. Jeśli nie znacie tego smaku, a jesteście w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
1 puszka pomidorów - 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
1 litr wywaru z gotowania golonki
1 łyżka masła ghee
2 łyżki śmietany
świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie:
wywar z gotowania golonki schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce i zebrać gruby kożuch tłuszczu
obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę.
rozgrzać w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę masło i zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wlać pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki. Gotować około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za kwaśna wlej więcej wywaru z golonki. Wszystko zależy od jakości i smaku pomidorów z puszki. Należy pamiętać, że pomidory z puszki są bardziej aromatyczne i bardziej "pomidorowe" niż domowe przeciery.
całość zblendować (choć nie jest to konieczne) w międzyczasie w odzielnym garnku ugotować makaron lub ryż
zupę rozlać do kokilek. Podawać z ugotowanym makaronem, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/najlepsza-pomidorowa-z-recyklingu.html